Vallisneria, någon?

Jag känner att det är dags att börja rensa ut överflödet av vallisneria nu, och jag undrar om någon är intresserad? Vet tyvärr ej vad det är för stort, men den är snabbväxande, blir över en meter om man låter den växa, och får små tigerfläckar vid viss belysning. Kan tänka mig för ett pris på 20 kr/2 fullvuxna modersplantor.

Video på Kampfisklek

Har lagt upp en video på leken ifrån kull nr 2. Tyvärr ser det inte bra ut för de enstaka ynglen som finns kvar från den leken. Jag kommer att ta ett par nya kullar precis när sommarlovet börjar, ungefär v. 22-24. Här kommer videon på två utslitna föräldrar (de hade hållt på i flera flera timmar), båda med sönderrivna fenor: http://www.youtube.com/watch?v=m7oh3064v2w
Detta har bara varit krångel från dag ett. Första honan tittade inte ens åt hans håll, och när jag bytte hona så blev han stressad och det tog ett par dagar för honom att hitta ett nytt ställe där han ville ha sitt nya skumbo. Sen när jag vaknade en morgon var leken i full gång och de såg redan mycket trötta ut, och det kom bara ett fåtal ägg ur varje kramning. Sen efter kanske tre timmar såg jag att honan låg i ett helt rös av ägg. Efter detta var det bara ungefär en timme kvar av leken. Mamman var så utsliten att hon fick bo isolerad i en halvmörk hink i nästan en halv vecka innan hon började piggna till och fick komma till det riktiga akvariumet.
honan ligger stum i en hel drös av ägg. Det var fler längre fram, vid
hennes ansikte, och även på henne låg det ca 15 ägg.

Både mamman och pappan gjorde sitt bästa med att plocka upp ägg till ytan, och jag tror säkert att en hel del försvann in i deras magar också. Men trots denna jobbiga process som de hade genomgått så återstod det hinder på deras väg när det gällde ägg skötseln.

Efter de fåtal kullar som jag tagit hittills har jag märkt att de flesta honor
faktiskt hjälper till och plockar upp ägg till ytan, och inte bara äter som
man kan luras till att tro om man bara tittar dit i förbifarten.

Tyvärr misskötte pappan äggen totalt. Under lekens gång förstördes det mesta utav skumboet, och han verkade inte ha några planer på att bygga upp det. Nästa dag blev jag riktigt orolig då jag såg att det låg flera hundra ägg på marken och han hade fortfarande inte byggt upp skumboet. Han själv kunde befinna sig lite överallt i akvariumet. Jag provade en nödlösning och la ett badlakan för framsidan av akvariumet, för jag visste inte ifall han stördes utav eventuella hundar som promenerat förbi. Och även om Akvariumet är på en ganska avlägsen plats i vardagsrummet så verkade detta hjälpa och efter några timmar började han göra några nya bubblor där det hängde ett drygt tiotal ägg.

De få överlevande ynglen var väldigt dryga i tillväxten, och nu vet jag inte om det överhuvudtaget är några kvar. Och om det nu var något fel på dem så är det kanske bäst att dem tog slut. Det låter väldigt hårt, men så är det trots allt.

Släktträd

Hejsan hoppsan! Tänkte passa på att presentera mitt lilla avelsprojekt, och hur det har rullat på hittills, så jag har knåpat ihop en bild som visar årets första kulls föräldrar, o.s.v.


Om vi börjar presentera det första ledet i detta lilla släktträdet:

Kull 1 2010
Gul marble VT x Turkos VT
Kull 2 2010
(avkomma från föregående) Röd Cambodian VT x Pineapple CT
Kull 1 2011
(avkomma från föregående) Ljus pineapple VT(syns ej på bilden, men hon är combtail) x Röd/Turkos multicolor CT

Hoppas på att få ett par Ct från den nyaste kullen. Tycker om både föräldrarnas färger, och har inget emot att det kan komma Butterflies och Cambodians. 

Nytt för stunden är att jag funderar på att importera Halfmoons eller Halfsuns i ljusa färger och antingen korsa in eller starta en ny linje, men har inte bestämt mig. Jag har hört av mig till ett par uppfödare utomlands. Är det någon mer som är intresserad av att importera så hör av er så kanske man kan köra på någon samfrakt. Ha det gött!


Babyboom

Till och med fiskarna verkar ana våren, och både en molly, en guppy och två platys har släppt yngel nu i helgen. Tyvärr verkar ingen av kullarna ha några stora nummer av överlevare, och i ärlighetens namn är det så mycket annat smått nu, att det kanske är bra för balansen i akvariumen.

Pansarmals ynglen växer på riktigt bra och är pigga och krya. De ca 7-8 mm nu, och jag kan räkna upp till 17 stycken samtidigt, fast dem står ju inte direkt stilla när jag ska räkna dem, så hur säkra dem siffrorna är vet jag inte riktigt. Jag har inga säkra siffror på hur många kampfiskbebisar det är i varje kull, men jag skulle gissa på att det är ungefär 15 yngel efter MíMí och Ladybird, vilket är acceptabelt med tanke på att det var bådas första kull.


MíMí hämtar ägg som fallit ur boet. (Kull 1)

Däremot är jag ganska besviken på resultatet från kull nr 2, som det inte kan vara många fler än kanske 5-10 eftersom hanen "glömde" bort att ta hand om äggen i nästan en hel dag. Men det är väll bara att acceptera läget och hoppas på ett par överlevare.

Cremen och Crullo under lek. (kull nr 2)

Det är nog allt på fiskfronten ifrån idag. Ha en riktigt skön söndag!